Adres email

(+48) 451 592 552

Lokalizacja

Grodzieńska 1, 16-100 Sokółka

Happening „Stop przemocy wobec dzieci”

Dziś odbyło się uroczyste podsumowanie projektu „PoPrawna Reakcja” w formie Happeningu ulicznego. Wzięły w  nim delegacje uczniów wraz z wychowawcami/nauczycielami ze szkół biorących udział w projekcie:

- Szkoła Podstawowa nr 3 im. Walerego Wróblewskiego w Sokółce

-Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi nr 2 w Sokółce,

- Szkoła Podstawowa nr 1 im. Adama Mickiewicza w Sokółce,

- Zespół Szkół Zawodowych im. Elizy Orzeszkowej w Sokółce,

-Szkoła Podstawowa w Geniuszach.

Przy cudownej pogodzie z każdej szkoły miejskiej wyruszył pochód chodnikami naszego miasta do punktu centralnego, pod Kinem „Sokół” w Sokółce.  Dzieci/ młodzież, pod okiem nauczycieli wykonały plakaty z hasłami dotyczącymi tematu marszu. Było ich mnóstwo, były estetyczne, widać było zaangażowanie w temat i merytoryczne treści. Było to zwrócenie uwagi na ważny temat społeczny ‘Przemoc wobec dzieci w rodzinie”. Myślą przewodnią Happeningu było szeroko pojęte zapobieganie przemocy wobec dzieci. Wszyscy uczestnicy eventu wspólnie wyruszyli chodzikami Sokółki manifestując głośno „Stop przemocy wobec dzieci!” Happening prowadził zespół Fundacji w składzie Anna Przeździecka, Marta Andrukiewicz, Elżbieta Maliszewska. W wydarzeniu udział wzięli również: Pan Adam Kowalczuk – Zastępca Burmistrz Sokółki, Pani Elżbieta Raube Gawrysiuk – Przewodnicząca Rady Fundacji, Pani Maria Lilla Andrzejewska – Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 2.

Po przemarszu sokólskimi chodnikami, wzbudzający wielkie zainteresowanie przechodniów marsz, przeszedł ponownie na plac przed Kinem „Sokół”. Tam nastąpiło uroczyste podsumowanie projektu oraz wręczenie nagród dla zwycięzców w konkursie na "Krótki Filmik Komórką Kręcony”.  Do konkursu zgłoszono 6 filmików. Komisja przyznała miejsce I, II, III oraz wyróżnienia. Komisji oceniającej filmiki przewodniczyła Elżbieta Raube Gawrysiuk.

Słowa nie oddają tego, co się działo wiec zapraszamy do obejrzenia fotorelacji i filmików.

Dziękujemy szkołom za udział w Happeningu i zaangażowanie, gościom za przybycie a pracownikom „Sokólskiego Ośrodka Kultury” oraz „Kina Sokół” za udostępnienie miejsca do spotkania oraz za obsługę techniczną.

Konkurs realizowany w ramach grantu “PoPRAWNA reakcja” finansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach projektu Wzmacniamy Europę SPLOTowymi Wartościami.